انواع کامپیوتر

انواع کامپیوتر از نظر قدرت و سرعت پردازش

1-‌ ا‌‌‌برکامپیوترها ((Super Computers: کامپیوترهایی هستند که قدرت پردازش، سرعت و توانایی فوق‌العاده‌ای دارند و اندازه آن‌ها بسیار بزرگ است؛ مثلا در حد یک ساختمان. این کامپیوترها درمواردیکه نیازبهمحاسبات پیچیده و پیشرفته‌ای دارند( پیش‌بینی اوضاع جوی و امور نظامی و فضایی) استفاده می‌شوند. این کامپیترها قدرتمندترین، سریع‌ترین و بزرگترین کامپیوترهای جهان هستند که  میتوانند تریلیون‌ها دستورالعمل را در ثانیه اجرا کنند.

2- کامپیوترهای بزرگ یا اصلی (Mainframe Computers): این کامپیوترها از اساسی‌ترین و مهم‌ترین کامپیوترهای یک کشور به حساب می‌آیند و دارای CPU‌های مختلف برای....کارهای گوناگون کامپیوتر، دارای تعداد ورودی و خروجی‌ها و تعداد کاربران بسیار زیاد هستند.نگهداری این کامپیوترها از لحاظ گرما، سرما و میدان‌های مغناطیسی اطراف جایگاه کامپیوتر همیشه مد نظر قرار می‌گیرد. تعدادی افراد حرفه‌ای برای راه‌اندازی، نگهداری و تعمیرات این کامپیوتر وجود دارند که به آن‌ها اپراتورهای سیستم می‌گویند. این کامپیوتر را عموما در یک جایگاه ویژه به نام سایت کامپیوتری نگهداری می‌کنند. حافظه‌های جانبی، مقدارRAM  و سرعت عمل سخت‌افزار این کامپیوترها از Mini Computer‌ها بیشتر است.

Mainframe‌ها برای محاسبات بسیار پیچیده و سنگین طراحی شده‌اند و در مؤسساتی بکار گرفته می‌شوند که حجم اطلاعاتی که در آن‌ها پردازش می‌شود بسیار زیاد است. مثلا مؤسساتی که باید اطلاعات مربوط به آب، برق و تلفن شهروندان یک شهر را پردازش کند و یا مراکز تجاری - دولتی و دانشگاهی. حجم این کامپیوترها زیاد بوده و قسمت‌های تشکیل دهنده آن‌ها مجزا از هم بوده. کاربران این کامپیوترها معمولا از طریق شبکه به آن دسترسی دارند و به صورت مشترک از امکانات آن بهره می‌برند.Mainframe‌های امروزی که معمولا به نامEnterprise Server  شناخته می‌شوند، اندازه آن‌ها کوچکتر شده است و نقش یک سرور را ایفا می‌کنند.

3- کامپیوترهای کوچک (Mini Computers): کامپیوترهایی در حد متوسط که حجم داده‌های مورد پردازش و تنوع کارهای آن‌ها نسبتا زیاد است و می‌توان از آن‌ها برای پردازش کارهای کاربران شبکه استفاده کرد. با اتصال چند کامپیوتر کوچک به یک کامپیوتر بزرگ، می‌توان شبکه‌ای بزرگ به وجود آورد که توانایی پردازش اطلاعات بیشتری را دارد. در گذشته از این کامپیوترها نیز مانند Mainframeها استفاده شده است، اما قدرت، اندازه و تعداد ترمیتال‌های آن کمتر بوده است. امروزه به عنوان بک سرور با اندازه متوسط (Mid-Range Server) عضوی از یک شبکه رایانه‌ای به حساب می‌آید.

این کامپیوترها بسیار قوی‌تر از کامپیوترهای شخصی ساخته می‌شوند، بدین ترتیب که به جای یک نفر چند نفر می‌توانند کارهای مربوط به خود را با این کامپیوترها انجام دهند. پس چند واحد وررودی و خروجی در این کامپیوترها وجود دارد. عموما سخت‌افزار کامپیوترهای مینی از کامپیوترهای شخصی سریع‌‌‌تر است و این کامپیوترها دارای یک CPU هستند که به طور اشتراکی در اختیار همه کاربران می‌باشد. یک یا دو دیسک سخت و یک یا دو دیسک نرم از دیگر متعلقات این کامپیوترها می‌باشد. از این کامپیوترها می توان در  ادارات و شرکت‌هایی که چند کاربر با یک کامپیوتر کار می‌کنند استفاده کرد. ارتباط بین کاربران و Mini کامپیوتر با کابل‌ها و سخت‌افزار میانی مانند مودم‌ها برقرار می‌شود. فرد یا افرادی وجود دارند که سیستم را برای کاربران آماده می‌کنند و محدوده‌های کاری کابران را مشخص می‌کنند؛ مثلا مشخص می‌کنند که هر کاربر چقدر از حافظه دیسک سخت را در اختیار داشته باشد. در این کامپیوترها کاربران می‌توانند برای یکدیگر پیام‌هایی ارسال کنند. لذا قدرت پردازش Mini کامپیوترها به دلیل چند کاربری بودن، از کامپیوترهای شخصی بیشتر است. این کامپیوترها همچنین ارتباط بین شبکه‌های کوچک و بزرگ را می‌توانند برقرار کنند.

4- ریزکامپیوترها (Micro Computers): به خاطر حجم کمتر و قیمت پایین‌تر کاربرد بسیار بالایی در همه زمینه‌ها دارند. این کامپیوترها براساس یک ریزپردازنده عمل می‌کنند.

کامپیوترهای شخصی از این نوع هستند که در سه نوع وجود دارند:

1-‌ کامپیوترهای رومیزی (Desktop Computers): شامل یک واحد سیستم، صفحه کلید و یک صفحه نمایش هستند که به ندرت جابجا می‌شوند.

2- کامپیوترهای کیفی (Laptop-Notebook Computers): این کامپیوترها در مواردی که نیاز به جابجایی هست، استفاده می‌شوند و تکنولوژی ساخت آن‌ها بسیار ظریف و پیشرفته است، زیرا تمام اجزا کامپیوترهای رومیزی را در اندازه‌های بسیار کوچک در درون خود دارا می‌باشند.

3- کامپیوترهای دستیار دیجیتال شخصی (Personal Digital Assistant Computer): این کامپیوترها به عنوان کامپیوترهای جیبی نیز شناخته می‌شوند و دارای امکاناتی مانند دفترچه یادداشت، ماشین حساب، تقویم و همچنین امکان ارتباط با شبکه هستند.در دست جا شده و با وسیله‌ای مانند قلم نوری روی صفحه  می‌نویسند.

انواع کامپیوتر براساس نحوه‌‌ی دریافت و نوع پردازش داده‌ها

1-‌ کامپیوترهای قیاسی (Analog Computers): داده‌های که به عنوان ورودی به کامپیوترهای آنالوگ یا قیاسی وارد می‌شوند اغلب از محیط‌های فیزیکی گرفته می‌شوند و کمیت‌های پیوسته‌ای هستند. در این نوع کامپیوترها وسایل و تجهیزاتی وجود دارد که برای اندازه‌گیری کمیت‌های فیزیکی به کار می‌روند. در واقع این کامپیوترها از کمیت‌های پیوسته ولتاژ و جریان استفاده می‌کنند. مثلا تلویزیون یک دستگاه آنالوگ است که از سیگنال پیوسته ولتاژ استفاده می‌کند. به عنوان مثالی دیگر، کامپیوتری که برای سنجش میزان آلودگی هوا به کار می‌رود داده‌ها را به صورت آنالوگ دریافت کرده و آن‌ها را به اطلاعات قابل استفاده کامپیوتر تبدیل می‌کند.

2- کامپیوترهای رقمی (Digital Computers): این کامپیوترها از زمانی به عرصه زندگی بشر وارد شدند که الکترونیک وسعت یافت و در حال حاضر همه چیز به سوی عددی شدن، یعنی دیجیتال پیش می‌رود؛ چرا که خطای محاسبه این کامپیوترها به خاطر استفاده هر چه کمتر از وسایل مکانیکی کمتر است و این نکته بسیار مهمی است. این کامپیوترها براساس مدارات الکترونیکی پیشرفته‌ای کار می‌کنند و یکسری مدار الکترونیکی پردازش‌هایی را انجام داده و اعداد و ارقامی را به وجود می‌آورند که حاصل کار است.

این کامپیوترها با داده‌هایی کار می‌کنند که از ارقام "صفر و یک"  تشکیل شده‌اند. به عبارتی دیگر الفبای این نوع کامپیوترها از "صفر و یک" تشکیل شده است. مانند کامپیوترهای شخصی، وسایل بازی مثل آتاری، ساعت‌های مچی کامپیوتری، کامپیوترهای ادارات، شرکت‌ها. این کامپیوترها از کامپیوترهای آنالوگ دقیق‌تر هستند.

3- کامپیوترهای ترکیبی یا پیوندی یا مختلط (Hybrid Computers): این کامپیوترها از مداراتی تشکیل شده‌اند که از دو گونه مدار قیاسی و رقمی را در خود جای می‌دهند و به طور کلی مداری که یک بخش آن رقمی و بخش دیگر آن قیاسی باشد، پیوند نامیده می‌شود و کامپیوترهای ساخته شده بر این اساس را  کامپیوترهای پیوندی می‌نامند. این مدارات در تمام کامپیوترها از جمله کامپیوترهای شخصی به کار می‌روند.

ترکیبی از کامپیوترهای آنالوگ و دیجیتال هستند. معمولا ورودی این نوع کامپیوترها آنالوگ و خروجی آن‌ها دیجیتال است. کامپیوترهای که برای هواشناسی به  کار می‌روند از این نوع هستند؛ این کامپیوترها داده‌ها رابه صورت آنالوگ از حسگرها می‌گیرند و بعد از تبدیل آن‌ها به اطلاعات دیجیتال، خروجی را به صورت دیجیتال ارائه می‌دهند. یا دستگاه الکترو‌کاردیوگرام در بخش ICU که وضعیت قلب و دمای بدن انسان را به صورت آنالوگ گرفته و به صورت دیجیتال نمایش می‌دهد.